Трима загинали в престрелка между пиратите, отвлекли кораба Фаина
Трима загинали в престрелка между пиратите, отвлекли кораба Фаина / снимка: БГНЕС

Трима души са загинали в престрелка между пиратите, отвлекли в четвъртък украинския кораб "Фаина" край бреговете на Сомалия. Това съобщи Михаил Войтенко, главен редактор на електронното издание "Морской бюлетен - Совфрахт", информира сайтът Нюзру.ком, цитиран от БТА.

Според цитирани от него данни на организация за съдействие на моряците, екипажът не е пострадал.

Товарът на "Фаина" включва над 30 танка Т-72 - украинска доставка за Кения, гранатомети и зенитни установки. Има сведения, че корабът превозва и голяма партида 125-милиметрови снаряди със сърдечник от обеднен уран, посочва сайтът.

Военното министерство в Кения потвърди в понеделник, че товарът е предназначен за армията на страната. Така опроверга твърдението на представител на Пети американски флот, че танковете били превозвани за "неизвестен клиент" в Судан.

Екипажът на отвлечения кораб се състои от 17 украинци, трима руснаци и един латвиец. Информациите за поискания откуп са противоречиви. Споменават се суми между 20 и 35 милиона долара, според други агенции пиратите склонили по-късно на 5 милиона долара.

По данни на Войтенко, пиратите освободили междувременно срещу откуп от 2 млн. долара друг пленен от тях кораб - танкер от Малайзия, натоварен с палмово масло, както и екипажа от 39 моряци.

Ескадрен миноносец на САЩ държи под "активно наблюдение" украинския товарен кораб. Това се казва в комюнике на Пети американски флот, цитирано вчера от Франс прес. По-рано Русия изпрати патрулен кораб към бреговете на Сомалия поради "нарастването на пиратските нападения, включително срещу руски граждани", обяви говорител на руските военноморски сили. Днес

Пети флот съобщи, че САЩ са изпратили и други кораби в района.

Междувременно член на екипажа на "Фаина" е починал от хипертонична криза, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на негов колега, говорил с журналисти по телефона. Според някои съобщения починал е капитанът Владимир Колобков.