Трима загинаха, 23-ма са ранени при нападения в Ирак
Трима загинаха, 23-ма са ранени при нападения в Ирак / cнимка: Reuters

Нападател-камикадзе се самовзриви по време на възпоменателна служба в присъствието на анти-Ал-Кайда бойци и местни представители. При атака са загинали двама души, други 19 са били ранени души, съобщи полицията. Нападението е станало около 17.00 ч. българско време в обществена зала в Самара, град на 110 км северно от Багдад в провинция Салахеддин, съобщи говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Мохамед ал-Аскари.

Самоубиецът-нападател приближил залата, охранявана от полицаи, които стреляли срещу него, след което експлозивите по тялото му избухнали. Движението „Сахва" (Пробуждане), познато още като „Синове на Ирак" сред американската армия, се присъедини към американските и иракски части през 2006 г. и 2007 г. в битката с „Ал-Кайда" и привържениците й, довело до драматично снижаване на насилието в страната, пише БГНЕС.

През последните месеци обаче движението, съставено от бивши бунтовници сунити - и членове на техни семейства, са избивани в очевидни актове на отмъщение. При отделен инцидент, граната, хвърлена срещу шиитски поклонници, пътуващи пеш към южния град Кербала за участие в религиозен фестивал, е убила един човек и е ранила други четирима.