Трима са задържани в Лиеж за трафик на хора от България
Трима са задържани в Лиеж за трафик на хора от България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата в Лиеж е издала заповед за задържането на трима души, замесени в трафик на хора от България, участие в организирана престъпна група и нарушаване на законите, свързани със социалните помощи, съобщи вестник "Дерниер йор", цитиран от БТА.

Първоначално арестуваните по случая са били четирима, но единият е бил освободен. В информацията не се отбелязва националността на задържаните.

Предприетото разследване е установило, че групата е търсела безработни хора в България с обещанието да им осигури добре платена работа като шофьори. Наемането на жертвите е извършвано чрез фирми, използвани за прикритие и регистрирани в Словакия. Тези фирми били свързани с транспортно дружество, регистрирано в белгийския град Вервие, управлявано от двама братя, които сега са в ареста. Техен племенник, задържан в началото на операцията, е освободен на този етап. Четвъртият участник в групата се е занимавал с намирането на жертвите на измамата.

Разследването по случая е започнало, след като един от пострадалите българи е подал сигнал. Единият от задържаните братя е направил самопризнания. Съдбата на измамените засега не е известна.