Трима ранени при пускането на биковете в Памплона
Трима ранени при пускането на биковете в Памплона / снимка: БГНЕС

Трима души бяха ранени при последното пускане на бикове в Памплона на фестивала Сан Фермин, съобщи Франс прес. Единият от тях беше намушкан неколкократно, докато опитваше да се спаси от връхлетялото го животно.

Инцидентът стана след като паднал на завой 6-тонен бик изостана от останалите в групата пет бика и шест вола и се обърна срещу бягащите, облечени в традиционната бяла дреха с червен шал. Озверялото животно нападна млад мъж, притискайки го към стената с рогата си.

24-годишен австралиец, ранен в дясното бедро, и 21-годишен испанец са между тримата ранени според службите за оказване на спешна помощ. Още четирима са с различнти други травми. Последното пускане на бикове беше най-продължителното това лято - биковете взеха разстоянието от 848,6 метра за 4 минути и 47 секунди.

Общо седем е броят на ранените в тазгодишното издание на празника, според регионалните власти на Новара. Опасният ритуал е отнел живота на 15 души от 1911 г. Последният смъртен случай е през 2009 г.

Фестивалът в Памплона е обезсмъртен от Ърнест Хемингуей в романа "Фиеста". Всяко лято той привлича хиляди чуждестранни туристи.