Трима кандидати остават за мястото на Камерън
Трима кандидати остават за мястото на Камерън / БГНЕС, архив

Британският министър на труда Стивън Краб се оттегли от надпреварата за нов лидер на Консервативната партия и следващ премиер, и подкрепи фаворитката Тереза Мей, с което броят на кандидатите намаля до три, предаде Ройтерс.

Името на новия британски премиер ще стане известно на 9 септември

Краб взе това решение, след като се нареди на четвърто, предпоследно място, на първия тур от гласуването, събирайки подкрепата на едва 34 от 330-те депутати от Консервативната партия.

По-рано днес вътрешният министър Тереза Мей получи 165 гласа, следвана от държавната министърка на енергетиката Андреа Лийдсъм и правосъдния министър Майкъл Гоув, събрали съответно 66 и 48 гласа. За бившия министър на отбраната Лиам Фокс гласуваха само 16 депутати и той отпадна от надпреварата за лидерския пост.

Тереза Мей спечели първия тур на изборите за лидер на британските консерватори

"С цялото си сърце подкрепям Тереза Мей", заяви Краб, който я окачестви като единствения кандидат, способен да обедини партията и да оглави силно и сплотено правителство.

Гласуването ще продължи в четвъртък, когато депутатите от партията ще избират от тримата оставащи кандидати. Гласуването на депутатите ще продължи, докато останат двама кандидати, след което изборът ще бъде оставен на цялата членска маса. Името на новия лидер ще бъде обявено на 9 септември.

Източник: БТА