Трима финландци задържани при риболов в Иран
Трима финландци задържани при риболов в Иран / netinfo

Иран е задържал трима финландци, излезли в събота на риболов край бреговете на Обединените арабски емирства /ОАЕ/. Техеран ги обвинява, че незаконно са влезли в негови териториални води, предаде Франс прес.

Тримата финландци работят в Дубай за германско-финландската компания "Нокиа Сименс нетуъркс", съобщи представител на финландкото външно министерствро. Той уточни, че финландската страна е установила връзка с иранските власти, които са я уверили, че финландците са добре.

В Хелзинки не знаят срещу тях да са отправени официални обвинения. Според финландската информационна агенция ФТТ външният министър Илка Канерва допуска възможността финландците да бъдат освободени още днес.

Иран строго охранява границите си и често задържа плавателни съдове, за които твърди, че са се отклонили в териториалните му води, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази година Ислямската република освободи германец и французин, които държа в продължение на повече от една година, след като ги залови по време на риболов близо до остров Абу Муса. През април Иран освободи и двама шведи, арестувани миналата година и осъдени на затвор по обвинения в шпионаж. През март Ислямската република предизвика истинска дипломатическа буря, след като задържа в Персийския залив 15 британски моряци и морски пехотинци и ги държа в плен в продължение на 13 дни. Великобритания отхвърли твърденията на Иран, че британците са били в териториалните му води.