Трима българи са били застреляни в дома им в Чикаго, докато вечеряли. Един американец също е убит. Пети прострелян се бори за живота си в болница. Инцидентът станал в събота около 5 ч. следобед в апартамента на семейството на улица „Уест Ървинг Парк” в Чикаго. Властите продължават да събират информация за това, което се е случило.

Всичките жертви са около 40-годишни и познават стрелеца, пише „Чикаго сънтаймс”. Трима българи и един американец са убити при стрелба в жилищна сграда в Чикаго, потвърди за NOVA Иван Анчев, консулът на България в САЩ. Той допълни, че убиецът е изпаднал в психическо състояние, подобно на амок (пристъп на внезапна агресивност, безумие, лудост и умопомрачение).
 


Според полицията в Чикаго убиецът е 67-годишен мъж, строителен работник, който познавал жертвите. Той живеел в същия комплекс с апартаменти от 15 години. В събота вечерта той излязъл от своя апартамент и отишъл до жилището на съседите си българи. „Когато той влязъл в апартамента на съседите си, четиримата души вечеряли. "Все още не знаем защо, но мъжът започнал да стреля и убил четиримата”, каза пред медиите заместник-шефът на полицията Антъни Рико.

Мъжът обаче не спрял със стрелбата.

Съсед откри стрелба в жилищна сграда в Чикаго, има жертви

„Той отишъл на третия етаж и влязъл в спор с друга жена, която също живеела в сградата и стрелял по нея.”, каза още Рико. Жертвите са жена на 66 години, мъж на 61 години, жена в края на 30-те години и мъж в края на 40-те. Те са починали от огнестрелните рани. Друга жена е в критично състояние в местна болница. Властите са открили оръжието на престъплението – личният пистолет на предполагаемия извършител. Той е арестуван. Според тях той е имал проблеми с контрола върху гнева си и преди е влизал в пререкание със съседите си.
 


„Знаем, че са имали предишни инциденти, които не са били докладвани на полицията, които включват вдигане на шум, размяна на лоши погледи и дори сблъскване един с друг. Знаем, че жертвите и убиецът са имали минало. Знам, че те са били на прицел, не е случайно.” Кметът на Чикаго Лори Лайтфут също коментира убийството в Twitter. Тя написа, че въпреки че стрелбата е „ужасяваща и почти необяснима, но се случва твърде често - не просто тук, но и в цялата страна".

Министерството на външните работи също потвърди информацията.
NOVA