Трима българи отвлечени в Судан
Трима българи отвлечени в Судан / снимка: Reuters, архив
Трима българи отвлечени в Судан
37051
Трима българи отвлечени в Судан
  • Трима българи отвлечени в Судан

Трима български пилоти, работещи по договор с Международната организация за прехрана в суданската област Дарфур, бяха отвлечени тази сутрин. Те са управлявали хеликоптер, доставящ хуманитарна помощ. Според авиокомпанията, за която работят - „Хели Ер Уес”, тримата са добре. Не се съобщава какви са исканията на похителите, но според шефа на авиокомпанията те ще бъдат лесно изпълнени.

Инцидентът е станал сутринта на полоса за приземяване близо до село Ум Шалая, на 60 км югозападно от град Дженейна - столица на провинция Западен Дарфур, съобщи за Дарик Крис Шишманик - говорител на UNAMID - съвместната операция между суданските власти и ООН. „Хеликоптерът бил току-що кацнал близо до лагер на хора, които са бежанци в собствената си страна. В този момент екипажът на хеликоптера бил похитен. Хеликоптерът е все още там, били са отвлечени само пилотите”, обясни той.

Министерството на Външните работи съобщи, че силите на ООН и местните власти работят заедно по освобождаването на българите. Това отвличане не е необичайно, казва още Шишманик.

„През последните няколко години имаше няколко случая на отвличане, посредният беше преди няколко дни. Отвлякоха судански граждани, работещи за благотворителна мисия на католическата църква, които след няколко дни бяха освободени. Това не е нещо необичайно. Единствената добра страна на ситуацията е, че пускат похитените”, уточни той.

Изпълнителният директор на „Хели Ер Уес” Васил Вълков съобщи пред Дарик, че очаква исканията на похитителите да бъдат изпълнени и българите освободени. „Ние получихме информация към 10.00 ч. местно време. Инцидентът е станал малко преди това - в 9.50 ч. Получихме информация, че състоянието им е добро. Те са ги отвлекли, тръгнали са с някакъв джип да бягат. Това е някаква местна групировка. Нямаме все още никакви искания от тях”, съобщи той пред Дарик.

„Веднага се е задействала местната полиция, тръгнали са да ги гонят, армията се е задействала. В момента са оградени и стоят в някакъв регион и текат преговори там на място”, уточни той.

Вълков допълни, че тази мисия не е първа за тримата похитени българи. „Те от доста време работят по такива мисии. Отдавна са при нас и са с голям опит”, посочи той и уточни, че тримата са преминали курсове за безопасност. „Работим в такива райони, в които не е изключено и такива действия върху нас да има”, поясни още Вълков.

На 5 ноември 2008 г. българката Данка Панчова беше отвлечена от въоръжени бунтовници от летище в Централна Сомалия. Заедно със сънародничката ни бяха похитени двама французи, двама кенийци и един белгиец. По това време Панчова била служител на френската благотворителна организация „Действие срещу глада”. Тя се върна в България след девет месеца плен.

През декември 2008 г. в Нигерия беше отвлечен и българинът Емил Цветков, който по-късно беше освободен от бандити в Нигерия. „В един „щастлив” ден, 20 ноември, идват въоръжени деца с два джипа и се интересуват конкретно за нашия съгражданин. Спират го и под заплаха с оръжие го прибират, като от самото начало започват да поставят условия. Едно от тях е откуп, не 4 млн., както се цитираше”, коментира тогава случая Драговест Горанов, говорител на Външното министерство по това време.

През януари 2006 г. българинът Милко Ничев, работещ за контрактор на петролната компания „Шел”, бе отвлечен в Нигерия от групировката „Движение за освобождаване на делтата на Нигер”. След 19 дни в плен, той се завърна благополучно в България.