Тридневен траур в Португалия след наводненията
Тридневен траур в Португалия след наводненията / netinfo

Португалското правителство обяви официално днес тридневен национален траур за жертвите при наводненията на остров Мадейра, предаде АФП. На извънредно заседание кабинетът обяви национален траур на 22, 23 и 24 февруари.

Правителството също така реши да поиска помощ от Фонда за солидарност на Европейския съюз веднага щом регионалните власти в автономната област Мадейра представят оценка на щетите, както и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Кабинетът освен това пое ангажимент да улесни необходимите процедури за възстановяване на острова, както и одобри мерки за подпомагане на засегнатите.


Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обеща значителна помощ на португалския регион Мадейра, пострадал от силни наводнения. "ЕК е готова да помогне, макар че нищо не е в състояние да върне живота на загиналите", заяви той пред журналисти в португалската столица, предаде ИТАР-ТАСС. Барозу, който е бивш премиер на Португалия, припомни, че парите от Фонда за солидарност на ЕС могат да бъдат получени до няколко месеца.

В самата Португалия започна набиране на средства за пострадалите в автономния островен район. Първите 650 000 евро внесоха три банки. Създадени са сметки и за честни пожертвования. Освен това банките обявиха целеви кредитни линии за възстановяване на жилищния фонд и в подкрепа на малкия и средния бизнес. Подобни стъпки предприе и правителството на извънредно заседание днес.

По последни официални данни при наводненията на португалския остров край северозападното крайбрежие на Африка са загинали 42 и са били ранени над 120 човека, обобщава БТА. Четирима души се водят за изчезнали. Сред жертвите е един британски гражданин. Няколко десетки жители на две села в южната част на остров
Мадейра - Рибейра Брава и Понта ду Сол, получиха днес заповеди да се евакуират от домовете си поради опасения от нови свлачища.

Проливни дъждове и бурни ветрове предизвикаха опустошителни наводнения на португалския остров Мадейра в нощта на 20-ти срещу 21-ви февруари.