Тридневен траур в Чехия, погребението на Хавел ще е в петък
Тридневен траур в Чехия, погребението на Хавел ще е в петък / Reuters

Погребението на Вацлав Хавел ще е в петък, 23 декември. В Чехия ще има национален траур на 21, 22 и 23 декември, съобщи президентството, цитирано от Франс прес.

Погребението на архитекта на Нежната революция ще включва заупокойна литургия в катедралата Свети Вит в Пражкия замък. Церемонията ще започне в 12 ч. местно време (11 ч. по Гринуич) в петък. Заупокойната молитва ще включва реквием и ще бъде последвана от частна церемония в крематориум в Прага, обяви архиепископът на чешката столица Доминик Дука.

Тленните останки на Хавел най-вероятно ще бъдат погребани в семейната гробница в гробището на Прага "Винохради", съобщиха чешките медии, цитирани от БТА.

Преди литургията в памет на покойника ще има и специална церемония в присъствието на най-висшите чешки държавници. Тя ще се състои във Владиславовската зала на Пражкия замък. Там тленните останки на бившия президент ще бъдат докарани още в сряда вечерта, след като поклонението пред тях в бивша църква в Прага приключи във вторник вечерта.

Във Владиславовската зала Хавел беше избран за първи път за председател на Федералното събрание на Чехословакия (парламента на разпадналата се по мирен път страна), припомня Франс прес. Това стана на 29 декември 1989 г.

В изявление чешкото правителство призова всички граждани на страната да отдадат почит на Хавел, като запазят минута мълчание в петък на обед.

Правителството освен това одобри проект на специален закон, който в скоро време ще бъде приет от парламента и с който ще се отдаде почит на бившия президент.

Траур заради кончината на Хавел ще има и в съседна Словакия в петък между 7 и 17 часа по Гринуич.

Хавел беше президент на разпадналата се Чехословакия в периода 1989-1992 г.

Хиляди хора се стекоха в първия ден от седмицата в столицата, за да се поклонят пред тленните останки на Вацлав Хавел. Много от тях оставиха цветя и свещи и на емблематичните места в Прага, свързани с Нежната революция.

Тридневен траур в Чехия погребението на Хавел ще е в петък
netinfo