Трибуналът в Хага започва процес срещу генерал Расим Делич
Трибуналът в Хага започва процес срещу генерал Расим Делич / netinfo

Съдебният процес срещу босненския мюсюлмански генерал Расим Делич по обвинения във военни престъпления започва днес в Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, предадоха световните агенции.

Делич е един от малкото мюсюлмани, обвинени от трибунала, припомня БТА. Бившият началник на генералния щаб на армията на босненските мюсюлмани трябва да отговаря по четири обвинения във военни престъпления за деяния, извършени от неговите подчинени срещу сърби и хървати по време на войната в Босна (1992 - 1995 г.).

Расим Делич, който не се призна за виновен по отправените към него обвинения, се предаде на Хагския трибунал през февруари 2005 г. и бе пуснат временно на свобода през май до началото на процеса срещу него. Той се завърна в центъра за задържане на трибунала в Хага на 25 юни.

Според обвинителния акт Расим Делич е знаел или е имал причини да знае, че посочените престъпления са били извършени или са щели да бъдат извършени, но не е взел необходимите мерки, за да им попречи или да накаже извършителите.

В обвинителния акт се описва избиването на повече от 20 босненски хървати в село Малине в Централна Босна на 8 юни 1993 година от муджахидини.

Генерал Делич е обвинен и в лошо отношение и убийства, извършени от муджахидини в лагера за задържане Каменица в Централна Босна срещу босненски сръбски войници през юли и септември 1995 година.