/ iStock/Getty Images
Три жестоки убийства на жени разтърсиха Турция по време на свещения за мюсюлманите празник Рамазан, пишат турските медии.

Убийствата бяха извършени на 1, 2 и 4 май в Анкара, Измир и Истанбул.

На 1 май в Анкара бе извършено убийството на 32-годишната Дилек Джейлян, която искала да се раздели с годеника си. Джейлян е била жестоко убита от партньора си, който не бил съгласен двамата да се разделят, информира телевизия НТВ.

На 2 май в Измир сирийски гражданин застреля съпругата си (сирийска) след възникнал скандал между тях, съобщава СиЕнЕн-Тюрк.

Днес бе съобщено за поредното брутално убийство на жена в Истанбул. По информация на СиЕнЕн-Тюрк вчера на улица в квартал Есенлер е била убита 19-годишната Асийе Аталай. Бруталното престъпление е заснето на охранителни видео камери. Полицията успя да залови убиеца, който избяга след убийството.

Насилието над жените в Турция продължава да бъде огромен проблем в страната. През март м. г. президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната се оттегля от Истанбулската конвенция, която е важен инструмент в борбата с насилието над жени.

По данни на Федерацията на Асоциациите на жените в Турция през 2021 г. в страната са били убити 367 жени, докато през 2020 г. - 409. Броят на убитите през миналата година обаче на практика показва, че в страната всеки ден се извършва подобно престъпление.
БТА