Три тропически бури преминават през Атлантика
Три тропически бури преминават през Атлантика / снимка: БГНЕС

Мощният ураган Айк отслабна леко, преди да достигне Бахамските острови, докато в Хаити жертвите на тропическата буря Хана достигнаха 137, съобщи Ройтерс. Повечето от жертвите – 80 – са в наводнения пристанищен град Гонаивес. Други 22 смъртни случай има в околностите на града. Гонаивес е на практика отрязан от света и властите се опитват да доставят на жителите му храна и вода.

В Северна Каролина вече започва началото на евакуация, докато Хана се приближава към югоизточните щати на САЩ. Ураганът Айк не представлява непосредствена заплаха и е прекалено рано да се каже дали в бъдеще ще заплаши Карибските острови, Източното крайбрежие на САЩ или нефтените инсталации в Мексиканския залив. Тропическата буря Жозефин все още следва пътя на Айк през Атлантика.

Трите атлантически бури, последвали урагана Густав, са ясен признак, че започващият сезон на ураганите ще бъде изпълнен със събития, макар че не се очаква повторение на рекордната 2005-а, когато 28 тропически бури, включително Катрина преминаха през Атлантика и Карибите.