Три изстрела сложиха край на драмата с US капитана
Три изстрела сложиха край на драмата с US капитана / снимка: БГНЕС

Само три изстрела бяха достатъчни на американските морски тюлени снайперисти, за да приключат драмата с капитан Ричард Филипс, държан за заложник от трима пирати на спасителна лодка в Индийския океан. Това заяви в интервю за Ен Би Си началникът на Централното командване на американските ВМС адмирал Уилям Гортни, цитиран от АП.
   
Американският капитан беше спасен вчера при успешна акция на "морски тюлени" на борда на ескадрения миноносец "Бейнбридж", който се намираше близо до лодката.
   
Развръзката станала малко след като похитителите изложили на показ главите и раменете си. В този момент капитанът на "Бейнбридж" заповядал стрелба и тримата пирати били повалени с по един изстрел. Запитан как снайперистите са могли да убият пиратите с един-единствен изстрел, при това в тъмнина и от борда на люлеещ се на вълните кораб, адмирал Гортни ги описал като "изключително добре обучени".
   
Според американски военни, пожелали анонимност, снайперистите получили заповед да открият огън, след като един от пиратите бил видян да държи автомат "АК-47" толкова близо до Филипс, че почти го докосвал. В същото време другите двама пирати си подали главите и снайперистите вече имали всичките три мишени, по които стреляли едновременно.
   
Четвъртият от похитителите се предал преди акцията за освобождаването на Филипс, уточнил военен източник. Пиратът скочил в малка лодка, с която била доставена храна на спасителната лодка с похитителите и заложника, и поискал да бъде откаран на "Бейнбридж". Той се нуждаел също от медицинска помощ, защото бил прободен в ръката на борда на "Мерск Алабама", по време на неуспешния опит миналата сряда на пиратите да превземат контейнеровоза.