Три ислямистки групировки правят опозиция на Ал Кайда
Три ислямистки групировки правят опозиция на Ал Кайда / netinfo

Три ислямистки сунитски бунтовнически групировки обявиха, че са се обединили в коалиция с цел да прогонят оглавяваните от САЩ многонационални сили в Ирак. Трите групировки явно се разграничават от мрежата на Ал Кайда в страната, предаде Ройтерс.

Трите формации - "Ислямска армия в Ирак", "Армия на муджахидините" и "Ансар ас Суна", ще предотвратяват проливането на цивилна кръв, се казва в изявление, поместено в интернет.

Новата коалиция с име "Фронт за джихад и реформи" ще продължи да служи на джихада в Ирак, докато не се изпълнят всички цели, в това число пълно изтегляне на окупаторите и установяване на религията на Бог, добавя съобщението. Според него военните действия на муджахидините ще се насочат към окупаторите и техните помагачи и няма да бъдат срещу невинните, които джихадът иска да изведе до победа.

Бойците са задължени да планират добре своите атаки и да обмислят последиците от тях, посочва сунитската коалиция.

Муджахидините са защитници на религията и на нейния народ и един от техните приоритети е да защитава мюсюлманската кръв, пари и чест и да облекчи положението в жилищните райони, твърди фронтът.

Автентичността на съобщението засега не е потвърдена. То е поместено на уебсайт, използван от различни ислямистки групировки.

Ройтерс отбелязва, че има растящо напрежение между крилото на Ал Кайда в Ирак и други арабски сунитски бунтовнически групировки в страната, най-вече заради безразборното убиване на цивилни от Ал Кайда.

Според агенцията новият "Фронт за джихад и реформи" явно е създаден като съперник на организацията "Ислямска държава в Ирак". Последната бе основана миналата година от Ал Кайда в Ирак и още няколко сунитски военизирани групировки и оттогава пое отговорност за няколко големи атаки.

Иракското правителство обвини Ал Кайда за атентата срещу шиитска свещена джамия в град Самара преди повече от година. Това нападение предизвика засилване на религиозните кървави сблъсъци и подтикна Ирак към гражданска война, припомня агенцията.

Фронтът заклейми поддържаното от САЩ правителство в Багдад и политическия процес в Ирак. Новата коалиция отхвърли както иракските избори , наричайки ги "религиозни", така и конституцията. Тя обяви, че няма да се впуска във вътрешни спорове.