Три инцидента с пътници на самолети за по-малко от 24 часа
Три инцидента с пътници на самолети за по-малко от 24 часа / снимка: Reuters

Тримата мъже са арестувани на борда на самолет Бойнг 777 на авиокомпанията на Обединените арабски емирства - Емирейтс, който е трябвало да излети от лондонското летище Хийтроу за Дубай вчера вечерта в 20 часа по Гринуич. Те са отправили към екипажа на машината устна заплаха, че на борда й има бомба, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на лондонската полиция.

Става дума за трима британци, на възраст 58, 48 и 36 години. Те били задържани от специални части с качулки и полицейски кучета, обучени да откриват експлозиви, качили се в самолета, след подаден сигнал за тревога от екипажа. Тримата мъже били отведени с белезници.

Самолетът бил претърсен, но не били открити опасни вещества на борда му, които да представляват пряка заплаха за машината. Пътниците били накарани да слязат и също били щателно претърсени.

Тримата арестувани в момента са с мярка за неотклонение „задържане под стража".

Според телевизия Скай нюз тримата задържани са били очевидно в нетрезво състояние, предаде Франс прес.

Отново заради проблеми с поведението на пътник два изтребителя Ф-16 са съпроводли пътнически самолет на авиокомпанията Еър Тран, излетял от Атланта, в американския щат Джорджия и летящ за Сан Франциско. Самолетът бил принуден да се отклони от курса си и да кацне извънредно на летището в Колорадо Спрингс, в щата Колорадо.

Не се уточнява какви проблеми е предизвикал пътникът на борда на самолета, заради когото машината била принудена да се отклони от курса си, пише БТА.

Малко преди инцидента със самолета на Еър Тран имаше подобен инцидент и със самолет на Хавайските авиолинии, който кацна на летището в Лос Анджелис заради пътник, тормозещ пътничка. След като провинилият се пътник бил свален и разпитан от летищните власти, самолетът продължил курса си към Хонолулу на Хавайските острови.