/ iStock/Getty Images
Американски аптекар антиваксър бе осъден на три години затвор, след като се призна за виновен, че съзнателно е повредил стотици дози ваксина срещу коронавируса. Това съобщи във вторник министерството на правосъдието, предаде Франс прес.

Според комюнике от ведомството 46-годишният Стивън Брандънбърг "умишлено е изваждал" флакони с ваксината на Modernaот фризера на болницата в щата Уисконсин, където е работил.

Фармацевтът е осъден и да плати на болницата обезщетение в размер на 83 800 долара (68 800 евро).
 


По време на две нощни дежурства през декември той измъквал кутия флакони и я оставял с часове вън от фризера, после я връщал обратно, за да бъдат инжектирани ваксините на другия ден.

Американски антиваксър извади от строя 500 дози

Повредени дози били поставени на 57 души.
 


Тази постъпка "по време на извънредна здравна ситуация представлява тежко нарушение", заяви Брайън Бойнтън, изпълняващ длъжността зам.-главен прокурор в министерското управление по гражданските въпроси.

Брандънбърг смятал, че ваксината срещу COVID-19 е вредна за хората и може да промени тяхната ДНК.

Ваксината на Модерна, както и тази на Pfizer/BioNTech, съдържа информационна РНК, чрез която имунната система на организма "научава" как да се бори с даден вирус. В САЩ са поставени досега над 124 милиона дози ваксина на Moderna.
БТА