Тревожни сигнали от София
Тревожни сигнали от София / netinfo

Няколко месеца преди приемането на България в ЕС от София идват обезпокояващи сигнали - мафията се опитва да унищожи свободната журналистика, а политическата система, в сговор с организираната престъпност, трудно се намесва, пише днес италианското електронно издание "QuadrantEuropa" в статия, посветена на атентата срещу журналиста от Нова телевизия Васил Иванов.

Грешката на Васко Иванов беше да си навира носа там, където малко хора се осмеляват да го направят, коментира изданието. Предупреждението на атентата беше недвусмислено. Не е от полза да се бъркаш там, където не трябва. Властта не трябва да бъде притеснявана. Изданието припомня, че Иванов е бил автор на сензационно журналистическо разследване за условията, при които живеят задържаните в Софийския затвор, който е коствал уволнението на някои големи клечки от затворническата администрация.

Електронното издание припомня, че нападението срещу Иванов не е единственото подобно нападение срещу журналисти в България. През 1998 г. Ана Заркова беше обезобразена със сярна киселина, а следващата година Алексей Лазаров, репортер на в. "Капитал", беше нанамушкан подло с нож.

За България атентатът срещу Иванов е определено негативен сигнал, който се случва точно в навечерието на една историческа за страната среща - тази с ЕС, която, ако не се стане нещо непредвидимо, трябва да бъде на 1 януари 2007 г., отбелязва изданието.

Брюксел продължава да иска от София и Букурещ, друга столица, готвеща се да влезе в европейския клуб, да приемат и извършат съществени реформи, да се преборят с корупцията - ендемична болест на двете балкански държави, да хармонизират съдебната си система с европейските стандарти, отбелязва изданието.

Въпреки натиска от страна на Европа, изходът от преговорите е почти ясен - България и Румъния ще се присъединят към 25-те държави членки на ЕС и това ще бъде за момента последното разширяване на Съюза преди да се подхване хърватското и турското досие, допълва изданието.