Тревожна ситуация с големите китайски реки
Тревожна ситуация с големите китайски реки / БГНЕС

Една трета от втората по-дължина китайска река Хуанхъ е толкова замърсена, че не става за нищо, сочат данни, цитирани от Би Би Си. Хуанхъ или Жълтата река е дълга 4845 км и преминава през най-развитите в икономическо отношение северни райони на Китай, но нейните води не могат да се използват нито за напояване, нито битови нужди.

След няколко десетилетие на бурна индустриализация, крупните китайски градове са се наредили сред най-неблагополучните в екологично отношение. Строителството на най-големия в света хидроенергиен комплекс „Три прохода“ на река Яндзъ също доведе до големи екологични проблеми.

Освен до ерозия на бреговете строителството на язовирните стени и гигантското водохранилище причини промени, опасни за цялата екосистема на най-дългата река в страната.

По данни на Световния фонд за опазване на дивата природа Яндзъ е сред десетте най-замърсени реки в света. В десетката намират място още две азиатски реки – Меконг и Ганг, посочва БГНЕС. С печална слава се ползват Дунав и Рио Гранде. Състоянието на всички тези реки е заплашително, според специалистите.