Тревога сред американците за външната политика на САЩ
Тревога сред американците за външната политика на САЩ / netinfo

Американците са все по-обезпокоени от водената от САЩ външна политика и не гледат благосклонно на употребата на военна сила в опит за решаване на международните конфликти, сочи проучване, публикувано в американското списание "Форин афеърс".

Американците се тревожат все повече от начина, по който гледат на САЩ в чужбина и все повече подкрепят идеята за изтегляне на войските им от Ирак, показва проучването, поръчано от неправителствената организация "Пъблик адженда" и сп. "Форин афеърс", за индекса на доверието към американската външна политика.

Осемдесет и четири на сто от участниците в проучването са разтревожени от обрата на събитията за Съединените щати в международен план, а 82 процента смятат, че светът е станал по-опасен за САЩ и американските граждани. Три четвърти от анкетираните са на мнение, че страната им не изпълнява добре функциите си като световен лидер да работи за един по-благоденстващ и мирен свят. Едва 8 на сто от запитаните се обявяват за военна намеса в Иран.

Петдесет и девет на сто мислят, че правителството не казва истината относно външната политика (като този процент е нараснал с 10 пункта от септември 2006 г.)

Индексът "тревожност", измерващ безпокойствното на американците от водената от правителството външна политика, се равнява на 137 пункта - над средната стойност от 100 пункта и със 7 пункта по-висок, отколкото през септември 2006 г.

"Този показател се приближава до червената зона с долен праг 150 пункта, което според мен е знак за тоталната криза на доверието сред обществото", подчертвава ръководителят на "Пъблик адженда" Даниел Янкелович.

Проучването е осъществено между 21 февруари и 4 март с участието на 1013 пълнолетни лица.