Трета оставка в новото гръцко правителство
Трета оставка в новото гръцко правителство / Reuters

Гръцкият заместник-министър на труда Никос Николопулос подаде оставка, като посочи, че кабинетът не е бил достатъчно настоятелен при искането за промени в условията по спасителното споразумение за Гърция. Николопулос стана третият член на гръцкото правителство, който подава оставка, съобщи агенция Ройтерс.

Заместник-министърът на труда обяви оставката си часове, след като новото правителство на премиера Андонис Самарас получи вот на доверие в парламента. Правителството бе подкрепено от всички 179 депутати от трите партии от управляващата коалиция.

В писмото си за оставка до правителството Николопулос настоява, че кабинетът е трябвало да се придържа към по-твърда линия при разговорите с тройката инспектори в Атина миналата седмица за коригиране на "сериозните диспропорции" на пазара на труда, в пенсионната система и в системата за социално подпомагане, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Оставката на Николопулос е поредният удар за премиера Самарас, чието правителство имаше трудно начало, след като първоначално определеният за длъжността финансов министър Василис Рапанос се наложи да се оттегли от поста заради здравословни проблеми, отбелязва Ройтерс.

Според анализатори днешната оставка на заместник-министъра на труда навежда на мисълта, че има вътрешни спорове по позицията на коалицията по предоговарянето на условията в спасителното споразумение с тройката кредитори - ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

Първоначално, след като миналия месец дойде на власт, правителството настояваше за голям брой промени в спасителния пакет, но в последните дни кабинетът има по-отстъпчив тон, тъй като е изправен пред вероятността да не получи повече финансова помощ, отбелязва Ройтерс.

Според политическия анализатор Теодор Колумбис оставкатана Николопулос е индикация, че правителството ще има вътрешни проблеми между групите, настояващи за "твърда" и за "мека" позиция към тройката кредитори по отношение на условията на спасителното споразумение.

Говорителят на правителството Симос Кедикоглу заяви, че кабинетът е озадачен от оставката на Николопулос, предаде АП. "Няма логично обяснение. Господин Николопулос не е имал време да говори със своя министър, а преговорите с тройката дори не са започнали", заяви Кедикоглу. "Вчера той подкрепи правителството при вота на доверие. В крайна сметка, не всеки е издръжлив", коментира правителственият говорител, цитиран от АП.

През последните дни правителството в Атина опита да намали очакванията на гърците за бързо преразглеждане на строгите условия на кредиторите и опита да фокусира вниманието си върху приватизацията и реформите като първа стъпка за възвръщането на доверието на кредиторите, посочва Ройтерс.

Не искаме да променяме целите на спасителния план, а това, което предизвиква рецесия и ни пречи да постигнем тези цели, каза премиерът Самарас преди гласуването на доверие за правителството.

Постоянно повтаряме едно и също - единственият начин дасе избегне банкрут и излизане от еврозоната е да се постигне растеж на икономиката и да се привличат инвестиции, добави Самарас.

Премиерът бе обещал на избирателите, че тежките условия в спасителното споразумение ще бъдат смекчени.

Кабинетът обаче се наложи да смени тона, тъй като Гърция ще бъде изправена пред банкрут, ако не получи следващия транш финансова помощ. Правителството обеща, че Атина ще спазва строгите мерки с надеждата да успее да убеди кредиторите, че заслужава повече време, пари и гъвкавост, отбелязва Ройтерс.