Трета акция за евакуиране на българи от Ливан
Трета акция за евакуиране на българи от Ливан / netinfo

Министерството на външните работи на Република България планира трета акция по евакуация на български граждани от Ливан, съобщи пресцентърът на МВнР.

В неделя, 23 юли, ще бъде организиран нов конвой с автобуси от Бейрут до сирийския град Латакия.

От Сирия до България евакуираните ще бъдат превозени безплатно със самолет на "Хемус Еър", нает от д-р Сафи Харб, прокурист на банка "Запад-Изток", в който са предоставени до 80 места за българи. Предвижда се самолетът Латакия Ц Варна да излети в 13 ч. в неделя, 23 юли 2006 г.

България уведоми по-рано израелските и ливанските власти за планираната евакуация с молба за оказване на съдействие за осигуряване на безопасността на българските
граждани, които ще бъдат изведени от Ливан в неделя.

Очаква се в третия конвой да се включат български граждани от Южен Ливан, които междувременно са успели да стигнат до ливанската столица. Около десетина българи от южните части на Ливан вече са намират в Бейрут и са настанени в хотели със съдействието на българските дипломати.

Посолството на България в Бейрут има готовност да окаже съдействие за евакуиране от Ливан на всички български граждани, които до момента не са заявили желание да напуснат страната.