Траур в САЩ до неделя заради масовото убийство във Вирджиния
Траур в САЩ до неделя заради масовото убийство във Вирджиния / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш обяви траур в САЩ от залез слънце на 17 април до изгрев слънце в неделя заради жертвите във Вирджинския технологичен университет, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителката на Белия дом Дана Перино.

Във всички държавни учреждения в САЩ националните знамена ще бъдат спуснати.


Днес е ден на траур за общността на Вирджинския технологичен университет и скръбен ден за цялата ни страна. Но в моментите на болка, знайте, че всички хора в страната мислят за вас и молят Господ да утеши пострадалите, каза президентът Джордж Буш на траурната церемония, състояла се в университета, където 23-годишен младеж уби 32-ма души и се самоуби, предаде Асошиейтед прес.


Президентът на САЩ и съпругата му присъстваха на многолюдната служба в памет на загиналите - най-вече студенти и няколко преподаватели.

В обръщение към нацията по-рано днес президентът Буш заяви, че "Америка е шокирана от случилото се и скърби за загиналите".


Той увери сънародниците си, че американската администрация ще направи всичко необходимо за пълното разследване на трагедията във Вирджиния.

От университета съобщиха, че учебните занятия са отменени до неделя. Учебният корпус, където вчера бяха застреляни 28 души, ще остане затворен до края на семестъра, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.


Трагедията в университета във Вирджиния потресе света и предизвика реакции в цял свят. Съболезнования изразиха държавници и политици - папа Бенедикт Шестнайсети, британската кралица Елизабет Втора, френският президент Жак Ширак, а така също и българският президент Георги Първанов.