Траян Бъсеску се върна в президентския дворец
Траян Бъсеску се върна в президентския дворец / снимка: Reuters

Румънският президент Траян Бъсеску се върна към задълженията си, слагайки край на продължилата с месеци политическа сага, която предизвика безпокойство за върховенството на закона в бившата комунистическа страна, предава АФП.

Бъсеску се върна в офиса си в президентския дворец Котрочени, ден след като решението на румънския Конституционен съд за обезсилване на референдума за импийчмънт беше публикувано в Държавен вестник и стана окончателно.

Сагата с Бъсеску започна през април, когато дясноцентристкото правителство беше свалено след внесен от опозицията вот на недоверие и дясноцентристът Бъсеску нямаше друг избор, освен да номинира за премиер лидера на опозицията Виктор Понта, предава БГНЕС.

Между двата мъже започна битка за власт във връзка с това кой трябва да представлява страната на срещите на върха на ЕС и в крайна сметка КС застана на страната на президента, постановявайки, че той трябва да представлява Румъния.

След това правителството прие извънредни мерки за намаляване на правомощията на съда и в крайна сметка парламентът гласува за отстраняването на президента от длъжност. Решението трябваше да бъде утвърдено на референдум, за да стане окончателно.

Въпреки че 87% от гласувалите в референдума пожелаха Бъсеску да бъде сменен, той оцеля при гласуването, тъй като активността не достигна изисквания минимален праг. Съдът окончателно сложи край на спора, като постанови, че резултатите са невалидни заради ниската активност.