Французите казаха "Не" на насилието над жените
Французите казаха "Не" на насилието над жените / БГНЕС
Общо 600 километра достигнаха тази сутрин задръстванията по пътищата в парижка област малко преди 8 часа местно време на петия ден от транспортната стачка срещу пенсионната реформа, съобщи телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV). Очаква се днес да се движат едва 15 до 20 процента от влаковете.

След като националната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) предупреди парижани да не отиват до гарите на крайградските железници по съображения за сигурност, очевидно гражданите са потеглили тази сутрин с автомобилите си.

Ръководството на жп компанията предупреди, че очаква днешният транспортен хаос да продължи и утре, а може би и в сряда.

Управляващите във Франция: Ще има реформа въпреки протестите (ВИДЕО)

Правителството реши да разреши за ползване от автомобили за споделено пътуване автобусните ленти по автомагистрали A1, A6a, A10 и A12.

Стачка ще има днес и в Лувъра, който ще отвори врати по-късно от обичайното, а много зали ще останат затворени. Временното изложение за Леонардо да Винчи няма да бъде засегнато от стачната мобилизация, но посетителите, които предварително са закупили билетите си, трябва да дойдат навреме, ако искат да бъдат допуснати.

Перспективите не са по-добри за утре, тъй като синдикатите са насрочили втори ден на национална стачна мобилизация на всички професии, отбелязва Франс прес.

Протестите са насочени срещу плановете на правителството да въведе универсална пенсионна точкова система, която да замени съществуващите сега 42 пенсионни режима.

Ще има ли пенсионна реформа във Франция?

Президентът Еманюел Макрон и премиерът Едуар Филип ще обядват днес с ресорните министри и ръководители на парламентарното мнозинство. В сряда премиерът ще представи цялостния проект за реформата. Двамата засега са категорични за твърдата воля на правителството да въведе универсалната пенсионна система.

Анализатори коментираха, че се организират и провеждат стачки срещу реформа, чиито детайли дори още не са обявени, което говори за това колко изнервено е френското общество.

Западни издания писаха, че демонстрациите са безпрецедентни, тъй като нито един сегмент от обществото не е останал незасегнат от протестната вълна.