Трансперънси интернешънъл нареди България 69-а по корупция
Трансперънси интернешънъл нареди България 69-а по корупция / Thinkstock/Getty Images

Нов доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" показва, че корупцията в публичния сектор продължава да е сериозен проблем в световен мащаб, но страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване, предаде АП.

Според публикувания доклад, съдържащ годишен индекс на "Трансперънси" за възприятието за корупция по света, Дания за втора поредна година е начело в списъка като държавата, смятана за най-малко корумпирана, с оценка 91 при максимална възможна оценка 100. Сомалия и Северна Корея са в другия край на листата с оценка 8. Те са съответно на 167-о място.

България е поставена на 69-о място по корупция сред общо 168-те държави, включени в публикувания годишен доклад. Страната ни запазва мястото, което зае и в минало годишния Индекс за възприемане на корупцията, който се изготвя от световната антикорупционна организация всяка година.

САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили с една степен на 16-та позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки. Тя споделя тази позиция с Люксембург и с Германия. В челната десетка, на позициите от 2 до 9, са съответно Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

Индексът на организацията се базира на експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствени лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани, дали обществените институции отговарят на нуждите на гражданите, дали се възприема, че подкупите предоминират в дадена страна.

Като цяло две трети от 168-те страни в индекса са с под 50 точки, а средната оценка е 43 точки. Въпреки това "Трансперънси интернешънъл" казва, че е добър знак това, че 64 страни са подобрили оценката си, а само 53 са отбелязали спад. Останалите не са се променили в сравнение с миналата година, отбелязва организацията, цитирана от АП.

В дъното на индекса освен Северна Корея и Сомалия попадат и Судан (165-о място с 12 точки), Афганистан (166-о място с 11 точки), Ирак (161-о място с 16 точки) и Сирия (154-о място с 18 точки), допълва АФП.

Източник: БТА, БГНЕС