Трансформират мисията на ООН в Косово, отговорността ще е на ЕС
Трансформират мисията на ООН в Косово, отговорността ще е на ЕС / cнимкa: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун съобщи днес, че мисията на ООН в Косово ще бъде трансформирана, като основните й отговорности бъдат прехвърлени на Европейския съюз, предаде АФП.

„Имам намерение да коригирам оперативните аспекти на международното цивилно присъствие в Косово“, посочва ръководителят на световната организация, уточнявайки, че има предвид „структурата и профила на ЮНМИК“. „ЕС ще поеме постепенно порасналите оперативни отговорности в международните полицейски и правосъдни структури, както и в митниците“, добави Бан Ки Мун.

НАТО реши днес да подкрепи създаването на нови сили за сигурност в Косово, които ще бъдат с мултиетнически състав, под граждански контрол и въоръжени само с леко оръжие, съобщи говорителят на Алианса Джеймс Апатурай, цитиран от АФП.

„НАТО ще следи разполагането на Защитния косовски корпус (ЗКК) и създаването на сили за сигурност на Косово под граждански контрол. ЗКК ще бъде нова, професионална и мултиетническа сила, която ще бъде екипирана с леко оръжие и няма да разполага с тежки оръжия. Като начало ще й бъдат възложени действия при аварийни ситуации, събиране на експлозиви и гражданска защита “, посочи Апатурай пред представители на медиите. Контролът на границите ще остане в сферата на отговорност на KейФОР, добави той.