Традиционният борш става деликатес за обедняващите украинците
Традиционният борш става деликатес за обедняващите украинците / ThinkStock/Getty Images

Традиционният украински борш вече не е по джоба на редовия украинец, след като цената на продуктите скочиха до исторически максимум. Това сподели украинската депутатка Наталия Королевская от Опозиционния блок.

"На фона на общия ръст на цените на стоките и услугите скокът на продуктите за борша достигна историческия максимум. Само миналата седмица продуктите, с които се приготвя на известното украински блюдо, поскъпнаха общо със 7,2%, като най-много поскъпна цвеклото - с 40%. Боршът става за украинците недостъпен деликатес. Скоро хората ще трябва да взимат кредити от банките, за да си приготвят ядене"“, подчерта депутатката.

Според Королевская подобно е "положението във всички сфери, цените скачат главоломно с всяка изминала седмица, а хората влизат в магазините и аптеките като в музеи, просто да погледат".

Боршът е предимно зеленчукова супа, в която според всяка се слага и малко месо. Основният му продукт е червеното цвекло, който може да се замени и със зеле. В повечето случаи се консумира хладен. За украинците той е като тараторът или бобът за нас, българите.

Източник: БГНЕС