Торе Бекедал, оцелял в Ютьоя: Андерш Брайвик е луд, но не е психопат
Торе Бекедал, оцелял в Ютьоя: Андерш Брайвик е луд, но не е психопат / снимка: Reuters, архив

Не разбирайте присъдата на Андерш Брайвик погрешно. Мога да ви гарантирам, че дори след 21 години няма да има нито един човек в Норвегия, особено сред юристите, който да се съгласи той да бъде освободен.

Това са думите на Торе Синдинг Бекедал - един от младите хора, оцелели клането на норвежкия остров Ютьоя през юни миналата година. След като беше произнесена 21-годишната присъдата на убиецът на 77 души Андерш Брайвик миналата седмица, Дарик се свърза с Бекедал, който разказа своите впечатления от делото на масовия убиец, както и за това как самият той се справя с живота, година след зловещото преживяване.

Прокуратурата, както и голяма част от обществото, се надяваха Брайвик да бъде обявен за луд. Защо?

Не знам дали „много” хора са искали да е луд. Но е важно да сме на едно мнение за това как да тълкуваме понятието „ненормален”. Аз нямам никакво съмнение, че той е ненормален във всекидневното значение на тази дума. Но не смятам, че е клинично луд - а именно за това ставаше въпрос в делото. Аз бих определил неговото състояние като „политическа лудост”, не като „психическа”. Подобна политическа лудост изобщо не е нещо ново, срещат се много примери в човешката история. Екстремистките политически виждания, особено тези, които дехуманизират цели групи от обществото, винаги съдържат в себе си потенциала за действия като тези на Брайвик.

В човечеството като цяло има вродено предразположение към екстремизъм. Ние не ползваме психологията, за да обясним зверствата на исторически личности. Защо тогава искаме да я ползваме в този случай? Много съм против аргументите, с които се подкрепяше диагнозата, че бил „невменяем”. Те ползваха грешни критерии, защото не разбират естеството на политиката. Като психолози и психиатри, те си нямат никаква представа колко са повсеместни вижданията на Брайвик сред хора с крайнодесни виждания.

На 22 юли 2011 г. Андерш Брайвик уби 77 души при бомбено нападение срещу сграда на правителството в Осло и стрелба срещу младежи, събрали се на партиен лагер на близкия до столицата остров Ютьоя.

Цялото интервю на Николай Тихов с Торе Синдинг Бекедал, оцелял клането на норвежкия остров Ютьоя, ще можете да чуете в петък в предаването „Дарик кафе”