/ Guliver/Getty Images
Британската кралица е на престола вече 65 години
С 41 топовни салюта, произведени в централен лондонски парк, бе отбелязана 65-ата годишнина от възкачването на трона на кралица Елизабет Втора - най-дълго управляващия жив монарх на планетата, съобщи Ройтерс.

Кралица Елизабет II – 65 години на трона, 4 деца, 8 внуци, 5 правнуци

"Днешният Сапфирен юбилей бележи още едно важно събитие в живота на нашата забележителна кралица", изтъкна в специално изявление премиерът на Великобритания Тереза Мей. Той е свидетелство за нейната отдаденост на нацията и е забележителен с това, че тя не го отбеляза публично, а продължи да върши работата си, на която е посветила целия си живот.

Guliver/Getty Images

Елизабет Втора става кралица на 25-годишна възраст на 6 февруари 1952 година след смъртта на баща й, крал Джордж Шести. Тя подобри рекорда на своята пра-прабаба кралица Виктория, която управлява на трона цели 63 години.

Но Нейно Величество изтъкна по този повод, че тя никога не се е стремяла към това. От Бъкингамския дворец заявиха, че Елизабет Втора ще изкара понеделника в резиденцията в Сандрингам в Източна Англия както обикновено.

По повод юбилея от Двореца пуснаха портрет на монарха, направен през 2004 година. На него кралицата е изобразена с комплект сапфирени бижута, получени от баща й като сватбен подарък през 1947 година.
БТА