Тонове боклуци се трупат по улиците на Неапол
Тонове боклуци се трупат по улиците на Неапол / netinfo
Около 2300 тона битови отпадъци са се натрупали по улиците на Неапол, Южна Италия, поради липса на място в депата за боклук в района, предаде Франс прес.

Пожарникарите се намесваха нееднократно, за да гасят запалили се купчини, допълва агенцията, позовавайки се на официални източници.

"През изминалата нощ се наложи да гасим пламъците на повече от сто места в Неапол и околностите", каза говорител на пожарната служба. Той добави, че вчера са се намесили над петдесет пъти, за да предотвратят пожари.

Боклукът се трупа в града и района от няколко дни, но това не е единично явление, а хроничен проблем от години. Той се дължи на липсата на място в съществуващите бунища, като някои от тях бяха затворени заради афери с участието на местната мафия – Камората.

Лошото функциониране на системата предизвика натрупването на близо 400 000 тона отпадъци, които не подлежи на преработка в област Кампания, обясни наскоро началникът на службата за гражданска отбрана Гуидо Бертолазо.

На 11 май правителството на Романо Проди издаде постановление за откриване на четири нови депа за отпадъци в района, но решението веднага предизвика гнева на хората, живеещи близо до избраните терени, отбелязва АФП.