Томислав Николич ще бъде приет в руския парламент
Томислав Николич ще бъде приет в руския парламент / netinfo

Кандидатът на сръбските радикали за президент на Сърбия Томислав Николич ще бъде приет в руския парламент. В петък миналата седмица в Кремъл бе сръбският президент Борис Тадич, който се бори за втори президентски мандат и ще се изправи срещу Николич на втория тур на изборите на 3 февруари.

Тадич и сръбският премиер Воислав Кощуница пристигнаха в руската столица за подписването на споразумение за енергийно сътрудничество. Лидерът на крайнонационалистическата Либерално-демократическа партия на Русия и заместник-председател на Думата Владимир Жириновски критикува приемането на Тадич в Кремъл като взимане на страна в негова полза. "Това ще бъде сигнал за избирателите в Сърбия да гласуват за Тадич. Ние искаме сигналът за подкрепа да бъде за кандидата, който спечели първия тур и който е проруски настроен", добави Жириновски, имайки предвид Николич.

Томислав Николич спечели първия тур със 39,99 процента от гласовете, изпреварвайки Тадич. Според Николич Сърбия трябва да се откаже от ЕС, тъй като мнозинството от членовете му подкрепят независимостта на Косово, и да се приближи към Русия заради твърдата подкрепа на Москва за противопоставянето на Белград на тази независимост.