Томислав Николич не иска Нобелова награда за Дачич
Томислав Николич не иска Нобелова награда за Дачич / снимка: БГНЕС, архив

Сръбският президент Томислав Николич се противопостави на предложението премиера на страната Ивица Дачич да получи Нобеловата награда за мир заедно с неговия косовски колега Хашим Тачи.

Миналата седмица двамата бяха предложени за наградата заедно с върховния представил по външна политика на ЕС Катрин Аштън за постигнатото споразумение между властите в Белград и Прищина.

„Ако Тачи получи Нобелова награда това ще означава прекратяване на разследванията срещу него”, каза Николич пред „Вечерне Новости” и уточнява, че непрекъснато в ООН, Съвета на Европа и на други международни форуми говори за престъпленията срещу сърбите в Косово, за които се съмнява, че са организирани от самия Тачи, посочва БГНЕС.

„Тъй като Дачич мълчи по въпроса, а аз съм достатъчно стар и мога да му дам един бащински съвет: Има време, ти си още млад. Има още много неща, които може да направиш за Сърбия. Проблемът с Косово все още не е решен... това е само един етап. Никой до днес не е получил награда, само защото е започнал преговори, а защото проблемът е решен”, каза още сръбският държавен глава.