Тленните останки на Ясер Арафат ще бъдат изследвани от експерти
Тленните останки на Ясер Арафат ще бъдат изследвани от експерти / снимка: Reuters, архив

Тленните останки на Ясер Арафат ще бъдат изследвани от швейцарски експерти от Университетската болница в Лозана, получили разрешение от вдовицата му Суха Арафат и от палестинските власти, предаде Франс прес, като се позова на говорител на болничното заведение.

На Западния бряг на река Йордан експертите ще вземат проби от тленните останки на палестинския лидер и ще ги проверят за евентуални следи от полоний, след като се появиха подозрения, че той може да е бил отровен.

Болницата в Лозана получи в началото на месеца искане за такава експертиза от Палестинската автономна власт и поиска съответното разрешение от вдовицата на Арафат, уточнява агенцията.

Женевският адвокат на Суха Арафат Марк Бонар заяви пред швейцарската компания за радио и телевизия, че "вдъхновителка" на това разследване е именно неговата довереничка и "затова ще заминем за Рамала. Би трябвало да пристигнем там следващия месец".

Университетската болница в Лозана очаква в момента писмен официален отговор от адвоката и експертите й са готови да отпътуват за Западния бряг, увери нейният говорител Дарси Кристен. "Това е въпрос на дни", добави той. Според Кристен експертите първо ще разговарят с представители на палестинските власти, ще се запознаят с условията в гробницата и ще проучат местните научни и технологически възможности, предава БТА.

Ако бъде решено мисията да продължи, експертизата ще търси евентуални следи от полоний - високотоксично радиоактивно вещество, открито в "аномални количества" по личните вещи на Арафат, изследвани в лозанския болничен център.

"Времето не чака, това е кажи-речи въпрос на седмици, не на месеци, тъй като следите от полоний намаляват наполовина всеки 138 дни", уточни Кристен. Откакто палестинският ръководител почина по необяснени от медиците причини на 11 ноември 2004 г., вече са изминали над 20 такива цикъла, отбелязва АФП.