/ iStock
Нова Зеландия обяви, че ще забрани TikTok на устройства с достъп до парламентарната мрежа на страната поради опасения за киберсигурността, превръщайки се в поредната старана, която ограничава използването на приложението, съобщи Ройтерс. 

Всичко това се случва, след като в световен мащаб нараснаха опасенията относно потенциала на китайското правителство да има достъп до данните за местоположението и контактите на потребителите чрез ByteDance, китайската компания майка на TikTok. Дълбочината на тези опасения беше подчертана тази седмица, когато администрацията на Джо Байдън поиска китайските собственици на TikTok да се откажат от дяловете си или приложението може да бъде изправено пред забрана от САЩ.

Изпълнителният директор на парламентарната служба в Нова Зеландия Рафаел Гонзалес-Монтеро заяви, че решението е взето след съвет от експерти по киберсигурност и дискусии в правителството и с други страни.

Инспектор: „Тик Ток“ е най-благоприятната среда за сексуални киберпрестъпления

Припомняме, че в четвъртък Великобритания забрани приложението. Правителствените агенции в САЩ също трябва да изтрият приложението от официалните устройства до края на март.

TikTok заяви, че вярва, че скорошните забрани се основават на „фундаментални погрешни схващания“ и са водени от по-широка геополитика, добавяйки, че е похарчил повече от 1,5 милиарда долара за сигурност на данните и отхвърля обвиненията в шпионаж.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин каза по време на редовен брифинг, че двете страни трябва „да спрат да разширяват и злоупотребяват с концепцията за национална сигурност и да осигурят справедлива и недискриминационна среда за компании от всички страни."