/ Gulliver/Getty Images
Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви, че постановената днес в родината ѝ присъда от 18 години затвор срещу нейния съпруг Сергей Тихановски е отмъщение от страна на режима на Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

"Съпругът ми Сергей Тихановски беше осъден на 18 години затвор. Диктаторът си отмъщава публично на своите най-силни опоненти", написа Тихановска в Twitter. "Целият свят ни гледа. Няма да се спрем", добави тя.

Сергей Тихановски получи 18 години затвор за организиране на масови безредици и подстрекаване на социална омраза. Петима негови поддръжници бяха осъдени на между 14 и 16 години затвор, съобщи по-рано държавната агенция БелТА, цитирана от Ройтерс.

Влогърът Тихановски беше задържан през май миналата година, в момент, когато се готвеше да внесе кандидатурата си за участие в президентските избори три месеца по-късно. Тогава съпругата му Светлана се яви вместо него.

Управляващият с твърда ръка вече повече от четвърт век Беларус президент Александър Лукашенко спечели на изборите пореден мандат на поста. Опозицията обаче твърди, че Лукашенко е бил преизбран с измами, и проведе в месеците след гласуването масови демонстрации срещу него.

Светлана Тихановска избяга в съседна Литва, за да избегне репресиите.

Няколко часа преди произнасянето на присъдата срещу съпруга й опозиционната лидерка публикува видеозапис, в който обеща да продължи да го защитава. "Ще се опитам да направя нещо много трудно, може би невъзможно, за да приближа момента, който ще го видим в една нова Беларус", каза Тихановска.
 
БТА