/ БГНЕС, архив
15 жертви и поне двама ранени при тежка катасрофа на камион, превозващ търговци на добитък, в централната част на Филипините, предаде Ройтерс. Агенцията уточнява, че според информация на местната полиция превозното средство е излетяло от криволичещ път и е паднало в крайпътна урва, дълбока около петдесет метра.

"Шофьорът е изгубил контрол върху спирачките", каза говорителят на полицията във филипинската провинция Източен Негрос - Стивън Полинар, пред радио Ди Уай Ем Пи. "Два дни не спря да вали и вероятно пътната настилка е била хлъзгава", допълни той. Инцидентът е бил в околностите на град Мабинай.

Спасителен екип е бил на мястото на трагедията вчера следобед и всички пътници са били преброени. Шофьорът, който е бил приет в болница, може да бъде подведен под отговорност, уточни полицейският говорител.

Ройтерс отбелязва, че Филипините са прословути със суровите си пътни глоби в сферата на обществения превоз, в това число за свръхброй пътници в превозно средство и за зле поддържани пътища.

Смъртоносните пътни инциденти са често срещани в страната заради недостатъчното прилагане на законите за движение по пътищата, заради лошото състояние на превозните средства  и заради недостатъчните мантинели и пътни знаци.

Ройтерс припомня, че на през декември миналата година седемнадесет души загинаха в автобус, чиито спирачки отказаха. Превозното средство тогава също падна в пролом, и пак в Централните Филипини - в провинция Антике. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА