/ iStock/Getty Images
Масовите тестове на цялото население на Ухан за наличието на коронавирусна инфекция COVID-19 ще бъдат абсолютно безплатни за жителите, се казва в съобщение на здравния комитет на града.

Китай обвини САЩ, че иска да открадне техни изследвания за ваксина срещу COVID-19

Оперативният щаб на Ухан в китайската провинция Хубей, който стана център на коронавирусната пандемия даде указание да се направи скрининг на цялото население в рамките на десет дни след откриването на нови инфекции в града. Масовите тестове започнаха на 14 май, предаде ТАСС.

"Разходите се разпределят между градската управа и областта. Жителите на града не трябва да плащат нищо", се казва в изявлението. Отбелязва се, че решението за масово тестване е взето поради факта, че в града всеки ден се откриват безсимптомни носители, които влияят на нормалния живот на хората и предизвикват страхове.

Китай се обяви за разследване на „световния отговор“ срещу COVID-19 под егидата на СЗО

Тестването ще се проведе на принципа „когато е възможно и по желание“
. Кръгът от хора, които ще бъдат тествани, включва постоянни и временни жители на града, които не са били тествани преди.

В същото време приоритет ще бъде даден на райони, в които преди е имало огнища на заразата или където има концентрация на по-възрастни жители.
БГНЕС