Терористите от Париж са планирали атентат срещу атомна централа
Терористите от Париж са планирали атентат срещу атомна централа / ThinkStock/Getty Images

Терористите, ударили Париж през ноември, са планирали атентат по европейска атомна централа и вероятно по белгийска АЕЦ. Това съобщава белгийският всекидневник "Дерниер йор", като се позовава на "отлично осведомен източник" и данни от воденото разследване.

Изданието разказва, че след извършените претърсвания в Белгия, свързани с участието на няколко белгийски граждани и белгийски жители в атентатите във френската столица, е бил открит подозрителен видеозапис. Този запис бил с продължителност няколко часа и на него се виждал кадър от камера, насочена към входа на жилище във Фландрия.

Западни служби имали информация за бойци на ИД в Европа преди терора в Париж

След като направили необходимата проверка, за да установят къде се намира наблюдаваният адрес, следователите открили, че става дума за жилището на директора на белгийската програма за проучване и развитие в областта на атомната енергия.

От законни камери в района е установено, че входът на жилището е бил следен със скрита камера, с която е бил направен откритият видеозапис. В даден момент към скритата камера се приближава автомобил с изгасени светлини, от който излизат двама души. Те взимат скритата камера и продължават пътя си. Самоличността на двамата не е официално установена, но се твърди, че те са "непременно свързани" с терористичната група от Париж.

Двама мъже направлявали атентатите в Париж от Белгия

Отбелязва се, че засега остава неясно дали скритата камера е била поставена да записва преди или след атентатите във френската столица. Допълва се, че непосредствено след атентатите белгийските и френските власти са повишили допълнително сигурността на своите АЕЦ. Неотдавна в белгийските медии бе съобщено, че служители на местните атомни централи са били уволнени, след като са били заподозрени в радикализация.

В резултат бяха въведени допълнителни проверки при назначаването на служители в атомните централи.

Източник: БТА