Терористична групировка пое отговорност за атентата в Северен Ливан
Терористична групировка пое отговорност за атентата в Северен Ливан / снимка: БГНЕС, архив

Неизвестната групировка „Фронт Ан Нусра в Ливан” пое отговорността за атентата в Северен Ливан, който взе най-малко три жертви, предаде АФП. Според ИТАР-ТАСС убитите в самоубийствения атентат с кола бомба в град Хермел са петима. Ранени са около 50 души. Градът е бастион на шиитската организация Хизбула, чиито бойци се сражават на страната на правителствените сили в съседна Сирия.

Министърът на вътрешните работи Маруан Шарбел каза, че кола бомба е била взривена от атентатор самоубиец в центъра на града. Следобед екстремисти обстрелваха с ракети пост на ливанската армия в Хермел, съобщи телевизия „Ал Манар”.

Атентатът „е отговор на престъпленията на партията (Хизбула) срещу децата, жените и сунитите в Сирия”, заявява „Фронтът Ан Нусра в Ливан” на страницата си във Facebook.

Името на тази групировка е било споменавано от ливански медии през последните седмици, но не се знае какви са връзките й с Фронта Ан Нусра в Сирия, посочва БТА. Това е петото нападение в Ливан срещу бастион на Хизбула от май м.г.

Трима души бяха убити, а 42-ма ранени при атентат с кола бомба в източен ливански град, бастион на шиитското движение Хизбула, предаде АФП, като се позова на медицински източник. Нападението било извършено на централния площад в Хермел, пред централата на местните власти, когато много хора отивали на работа.

Това е поредното нападение в последно време в Ливан, който бива въвличан все по-дълбоко в конфликта в съседната страна. Районът в северната част на долината Бекаа, близо до сирийската граница, се смята за един от бастионите на шиитската организация Хизбула, чиито бойци се сражават на страната на правителствените сили в съседна Сирия.