Терорист самоубиец извършил атентата срещу президента на Ингушетия
Терорист самоубиец извършил атентата срещу президента на Ингушетия / снимки: БГНЕС

Атентатът срещу президента на кавказката република Ингушетия Юнус-Бек Евкуров е извършен от терорист-самоубиец, а мощността на бомбата е била поне 70 кг тротилов еквивалент, заяви за ИТАР-ТАСС говорителят на следствения комитет при федералната прокуратура на Русия Игор Маркин, пише БТА. По предварителни данни взривното устройство било заложено в паркиран край пътя автомобил, в който вероятно се е намирал атентаторът.

Президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев е възложил на министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност да започнат пълно разследване, съобщи говорителката на държавния глава Наталия Тимакова. Медведев лично се обадил по телефона на вътрешния министър Рашид Нургалиев и на директора на ФСБ Александър Бортников.  

Операцията на ранения президентът е завършила и той е прехвърлен в реанимация, състоянието му остава тежко, съобщиха властите в Назран. Според правителствения говорител Калой Ахилгов животът на президента не е в опасност, но неофициално източници от спешната медицинска помощ заявили пред
АП, че Евкуров е в критично състояние с изгаряния, мозъчна травма и увреждания на вътрешните органи. Властите потвърдиха, че е ранен брат му, 38-годишният Увайс.

Ръководството на Ингушетия е поискало от Северна Осетия помощ - линейки и медицински екипи, съобщи президентът на съседната република Теймур Мамсуров, цитиран от Интерфакс. Според агенцията е възможно ранените да бъдат прехвърлени в московска болница и затова на летище Магас се подготвя специален самолет. Според информациите самолет Ил-76 на руското федерално министерство на извънредните ситуации е излетял от подмосковското летище Раменское малко в 11,10 ч. бълг. време, за да транспортира ранените при атентата срещу президента а Ингушетия, съобщиха руските агенции. Самолетът ще кацне в Беслан (Северна Осетия), а лекарите на място ще определят възможността за транспортиране на пострадалите, в това число на президента Евкуров.

За изпълняващ длъжността президент на Ингушетия, съгласно конституцията на
руската република, е назначен председателят на правителството Рашид Гайсанов, съобщи правителственият говорител Калой Ахилгов, цитиран от руските агенции.

Днешният самоубийствен атентат бележи рязка ескалация на покушенията срещу полицейски и правителствени служители  в Северен Кавказ, които зачестяват застрашително и стават все по-ефективни. Според източник от министерството на вътрешните работи колата на атентатора самоубиец успяла да заобиколи полицейския ескорт и се врязала директно в конвоя, след което експлодирала. Източникът помолил за анонимност, понеже информацията е неофициална и няма разрешение да я разгласява.