Тереза Мей спечели първия тур на изборите за лидер на британските консерватори
Тереза Мей спечели първия тур на изборите за лидер на британските консерватори / БГНЕС, архив

Британският вътрешен министър Тереза Мей спечели първия тур от избора за нов лидер на Консервативната партия в страната, съобщи ТАСС.

Британците решиха: Великобритания напуска ЕС

При гласуването на първи тур сред парламентарните представители на торите 165 от тях подкрепиха 59-годишната Мей. Втори по популярност сред петимата кандидати е министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм, зад която застанаха 66 депутати.

След неуспеха си в първия тур кандидатурата на министъра на отбраната Лиъм Фокс отпада от надпреварата, тъй като е събрала най-малка подкрепа - 16 гласа.

Камерън ще се оттегли от поста премиер на Великобритания (ВИДЕО)

Досегашният ръководител на торите и премиер на страната Дейвид Камерън подаде оставка след референдума на 23 юни, в който мнозинството британци решиха страната им да напусне ЕС.

Мей, наричана от някои „новата Желязна лейди”, също като Камерън подкрепяше оставане на Великобритания в Евросъюза.

Името на новия британски премиер ще стане известно на 9 септември

Камерън ще се оттегли от управлението през октомври, а премиерският пост ще заеме наследника му начело на Консервативната партия. Той трябва да бъде определен до 9 септември. Следващия тур е на 7 юли, а в него освен Мей и Лидсъм, участие ще вземат правосъдният министър Майкъл Гоув и пенсионният Стивън Краб.

Пред новият ръководител на торите и изпълнителната власт ще стои сложната задача да управлява Великобритания в сложната обстановка след решението за напускане на ЕС, както и да договори с Брюксел възможно най-добрите условия за излизане от съюза.

Източник: БГНЕС