Британският премиер и лидер на Консервативната партия Тереза Мей
Британският премиер и лидер на Консервативната партия Тереза Мей / БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще се стреми да остане на поста си, въпреки че прогнозни резултати показват, че нейната Консервативна партия ще загуби мнозинството си в парламента, а опозицията вече я призова да подаде оставка, предаде ДПА.

"В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност", каза Мей, след като стана ясно, че тя е преизбрана за депутат от избирателния си окръг Мейдънхийд.

Партията на Мей печели вота на Острова, но без парламентарно мнозинство

"И ако, както показват прогнозите, Консервативна партия спечели най-много места в парламента и вероятно най-много гласове, тогава ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя", заяви Тереза Мей.
 

Британският премиер и лидер на Консервативната партия Тереза Мей
БГНЕС

Според актуализирани прогнозни данни на Би Би Си консерваторите се очаква да спечелят 318 места, като това е с 13 по-малко в сравнение с предходните избори през 2015 г. За да имат мнозинство, те трябва да разполагат с 326 места в парламента, който има 650 места.

Прогнозите на Би Би Си показват, че лейбъристите имат ще имат 267 места, което е с 29 места повече в сравнение с предишните избори.

Шотландските националисти ще останат трети с 32 места. На предишните избори те имаха 56 места в парламента.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин вече призова Мей да подаде оставка, а лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън каза, че резултатите от вота са катастрофални за Мей.

Досега пък преброяването показва, че консерваторите печелят 298 места, лейбъристите 252 места, а шотландските националисти 34 места. Според досегашните резултати либералните-демократи получават 12 места, демократичните юнионисти - 10 места, а Шин Фейн 7 места, съобщава Би Би Си.

Преброяването е извършено в 615 окръга от общо 650.

Изразено в проценти това означава, че консерваторите имат засега 42,3 процента, лейбъристите - 40,3, шотландските националисти - 3,1, либералните демократи - 2,1, демократичните юнионисти - 1 процент, а Шин Фейн - 0,8 процента, показват данни, изнесени на сайта на Би Би Си.
 
БТА