/ /iStock
При израелски въздушен удар загина журналистка от сирийската държавна телевизия, съобщиха от Международна федерация на журналистите.

Журналистката Сафаа Ахмад, която е работила като водеща за сирийската държавна телевизия, загуби живота си на 1 октомври при израелски въздушен удар над столицата Дамаск, пишат от федерацията.

Ахмад е първият журналист, убит в страната през 2024 г.

Международната федерация на журналистите се присъединява към Синдиката на сирийските журналисти (SJU), в осъждането на убийството и заявява, че извършителите на най-смъртоносния конфликт за журналистите трябва да бъдат съдени пред Международния наказателен съд, тъй като международното право изисква журналистите да се считат за цивилни лица и бойците са длъжни да гарантират тяхната безопасност.

Сирийските държавни медии съобщиха за три кръга въздушни удари по Дамаск и околностите на столицата през нощта на 1 октомври. Убийството на журналистката и водеща Сафаа Ахмад бе съобщено от сирийската държавна телевизия.

Смъртта на Ахмад в Сирия е последвана от убийството на двама журналисти в Южен Ливан, Хади Ал-Сайед и Камел Караки на 24 септември, и убийството на палестинския журналист Вафаа Алудаини в Газа на 30 септември от израелски бомбардировки само за една седмица.

Близо година след атаката на "Хамас" на 7 октомври 2023 г. и началото на смъртоносната война в Газа, Израел опустоши всеки аспект от живота в Газа и всява ужас сред своите съседи в региона, Ливан и Сирия.

„Шокиращото пренебрежение на Израел към човешкия живот и в частност към журналистическата общност няма граници. Ние осъждаме убийството на журналистката Сафаа Ахмад и изпращаме нашите най-дълбоки съболезнования на нейните близки. Това ужасно убийство добавя Сирия към списъка на страните, заедно с Палестина и Ливан, в които Израел е убил журналисти от 7 октомври 2023 г. Международното право изисква журналистите да се считат за цивилни и бойците са длъжни да гарантират тяхната безопасност", заяви генералният секретар на IFJ Антъни Белангер.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня