/ iStock/Getty Images
Украинското военно разузнаване днес заяви, че ръководството на платформата за съобщения "Телеграм" е блокирало редица официални ботове, които се противопоставят на руската военна агресия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Днес ръководството на "Телеграм" необосновано блокира редица официални ботове, които се противопоставяха на руската военна агресия срещу Украйна, включително и основния разузнавателен бот", се казва в публикация на украинското разузнаване във въпросната платформа. "Въпреки блокирането на нашия бот вашите лични данни са в безопасност", пише още в съобщението.

Агенция Ройтерс отбелязва, че засега пресцентърът на "Телеграм" не е отговорил на молбата ѝ за коментар.

Ботът представлява софтуерно приложение, което е програмирано така, че само да изпълнява определени задачи, сред които имитация на разговор и събиране на съдържание.

Базираната в Дубай платформа "Телеграм" е една от най-популярните социални мрежи. Тя е създадена от родения в Русия програмист Павел Дуров, който напуска родината си през 2014 г., след като отказа  да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните канали в друга социална мрежа. 

След началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г. "Телеграм" стана средство както за Москва, така и за Киев за разпространение и достъп до нефилтрирана информация за войната, отбелязва Ройтерс. 

Почти всички големи медии, правителствени структури и обществени фигури в двете страни имат канали в "Телеграм". 

Украинският президент Володимир Зеленски публикува редовните си вечерни видеообръщения в приложението, а въоръжените сили на Украйна предупреждават гражданите за въздушни атаки и документират развитието на ситуацията на бойното поле. Кремъл също публикува новини за президента Владимир Путин в "Телеграм", а руската опозиция набира подкрепа в приложението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев/БТА