Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX / Gulliver/Getty Images
Самолет Boeing 737 MAX на американската авиокомпания American Airlines кацна аварийно в САЩ заради потенциална техническа неизправност. Капитанът на Полет 2555 от Маями, щата Флорида, за Нюарк, Ню Джърси, изключил един от двигателите, след като забелязал възможен проблем с неговия индикатор за налягането на горивото. Самолетът се приземил безпроблемно в Нюарк, като от общо 101 души на борда - 95 пътници и 6-членен екипаж, - никой не е пострадал, съобщи говорител на American Airlines.

Тя обърна внимание, че потенциалната техническа неизправност не е причинена от системата MCAS за контрол на полета, която е свързвана с две катастрофи на самолети от този модел. При злополуките в Индонезия през 2018 г. и в Етиопия през 2019 г. загинаха общо 346 души. След тях Boeing 737 MAX бяха спрени от експлоатация за 20 месеца.

Нова авария с двигател на Boeing 777 (ВИДЕО)


American Airlines бе първата авиокомпания в САЩ, възобновила полетите с този модел самолети, след като федералните авиационни власти одобриха в края на миналата година подобренията, направени от Boeing  на софтуера на MCAS. Кацналият аварийно 737 MAX й е бил доставен от производителя на 30 декември.
 
БТА