/ Thinkstock/Getty Images
Иранската армия забрани неоторизираното използване на безпилотни самолети в столицата Техеран. Това стана след няколко тревоги за сигурността, предизвикани от дронове, ставащи все по-популярни сред любителите и кинодейците, предаде Ройтерс.

Генералният щаб на въоръжените сили издаде нареждане, според което безпилотни самолети могат да се използват само след предварително разрешение от две министерства или от държавната телевизия, заяви днес командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

"Пускането във въздуха на частни квадрокоптери (вид безпилотни летателни апарати) е забранено в Техеран", заяви Сейед Али Реза Рабией, началник на операциите в техеранската военна база "Тарала", цитиран от новинарския портал Тасним.

През декември иранските сили за сигурност свалиха безпилотен самолет, докато приближаваше сградите на канцелариите в Техеран на президента и върховния лидер. Медии по-късно съобщиха, че дронът е бил използван от снимачен екип за документален филм.

Миналия месец силите за сигурност стреляха по квадрокоптер, който навлезе в зона с ограничен достъп в центъра на Техеран, а след това отлетя.
 
БТА