Техеран ще предаде похитените моряци
Техеран ще предаде похитените моряци / netinfo
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че помилва и освобождава 15-те британски моряци, задържани на 23 март в Иран. Това ще стане като жест към британския народ, каза Ахмадинеджад.

Лондон приветства изявлението на иранския президент. Британският премиер Тони Блеър се обърна към иранския народ с думите - “Не ви обвиняваме в лоши намерения”.

Британските войници ще бъдат предадени в четвъртък на британското посолство в Техеран. Това е съобщил съветник на президента Ахмадинеджад, цитиран от агенция Мехр.

Британските моряци в момента са под разпореждане на министерството на външните работи. Те ще бъдат предадени на британското посолство, преди да заминат за Лондон.

Американският президент Джордж Буш също приветства решението на Иран да освободи 15-те британски военни моряци.

Същевременно Техеран се обърна с молба към САЩ да предостави дипломатически достъп до петимата ирански граждани, задържани в Ирак от американски войници. Това съобщи в Багдад говорителят на Многонационалните сили в Ирак американският генерал-майор Уилям Колдуел.

Според твърдения на Колдуел задържаните вече са били посетени от представители на Международния комитет на Червения кръст, без обаче да съобщи точно кога е станало това.