Техеран обвинява САЩ в ядрен шпионаж
Техеран обвинява САЩ в ядрен шпионаж / netinfo

Техеран е изпратил протестна нота до САЩ, в която отправя обвинение в ядрен шпионаж срещу Вашингтон, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Агенциите се позовават на външния министър на Иран Манушер Мотаки, цитиран от официалната агенция на Ислямската република ИРНА.

Министерството на външните работи на Иран е изпратило нотата до швейцарското посолство, което представлява интересите на САЩ в страната. Нотата е реакция на доклада на американските разузнавателни агенции, публикуван в понеделник.

Според данните в доклада Иран е прекратил работата за създаване на ядрено оръжие през 2003 г., но продължава да се занимава с обогатяване на уран, припомня БТА. В доклада се споменава, че данните за иранската ядрена програма са "получени чрез спътници и шпионска дейност", подчертава министърът.

"Изложената в документа на американското разузнаване хипотеза, че Иран е прекратил военната си ядрена програма през 2003 г., са абсолютно неверни. Иран никога не се е стремил към създаване на атомна бомба и никога не е имал какво да прекратява", каза говорителят на министерството Мохамед Али Хусейни.