Техеран няма да прекрати програмата за обогатяване на уран
Техеран няма да прекрати програмата за обогатяване на уран / netinfo

Иранският външен министър Манушер Мотаки отново изключи възможността Техеран да прекрати програмата за обогатяване на уран и призова световните сили да приемат "новата реалност" - ядрен Иран, предаде Франс прес.

"Да се спре обогатяването е неприемливо, нито като предварително условие за преговори, нито като резултат от тях. Ние вече минахме този стадий", заяви Мотаки на пресконференция.

"Готови сме за диалог с шесторката, в случай, че те имат да ни кажат нещо ново", добави министърът.

Групата на шестте страни - петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания) плюс Германия, предложи разширено сътрудничество на Иран, ако той преустанови програмата си за обогатяване на уран, припомня АФП.

Двама инспектори от Международната агенция по атомна енергия пристигнаха днес в Иран, за да извършат рутинна проверка в центъра за обогатяване на уран в Натанз. Инспекторите ще останат в Иран една седмица. Това е второто посещение на инспектори от МААЕ от началото на иранската Нова година на 21 март.

Наблюдателните камери извършват постоянен контрол над дейността на иранските ядрени обекти, отбелязва ИТАР-ТАСС. Вчера секретарят на висшия съвет за национална сигурност Али Лариджани заяви, че Иран няма да позволи в Натанз да бъде монтирана нито една видеокамера за наблюдение повече от предвиденото в споразумението с международната агенция. Двамата инспектори пристигнаха в Иран ден след като президентът Махмуд Ахмадинеджад обяви, че страната е преминала към промишлено обогатяване на уран.